Om det svenska köket

Mat är en viktig komponent i den svenska självbilden och identiteten. Möjligtvis bidrar det svala klimatet till att mycket fokus läggs på just matlagning som intresse som ju går bra att ägna sig åt året om. Många går ut och äter på restaurang som ett sätt att umgås. Det finns några pågående trender inom det svenska köket där vegetarisk mat är en stor del och utmanar den traditionella svenska husmanskosten.

Den svenska husmanskosten har länge varit det som går hem hos den svenska befolkningen. Här ingår mycket rotfrukter, potatis och kött som ständiga grundpelare. Sås, kött och potatis i olika varianter är ett upplägg som återfinns på restauranger och i det svenska köket och utgör en traditionell svensk måltid. Några typiska svenska rätter är pannbiff, rotmos, ärtsoppa, falukorv och kalops. Köttbullar är en viktig del av den svenska husmanskosten.

Om det svenska köket

Nya inslag i det svenska köket

Den klassiska svenska husmanskosten har på senare år fått konkurrens från flera utländska kök. Rätter som pizza och hamburgare är mycket omtyckta maträtter i Sverige idag och har varit det sedan snabbmaten gjorde entré i Sverige under 1900-talet. Det var under 1960-talet som pizzan kom till Sverige. Idag äter svenskarna mat från mängder av olika kök såsom det koreanska, vietnamesiska och indiska. Det svenska köket är i regel öppet för främmande matinfluenser.

I Sverige finns det gott om grödor och rotfrukter och det är någonting som återspeglas i matkulturen. Det finns gott om vegetariska inslag som hämtas direkt från naturen i form av potatis, bär och grönsaker. Även i närheten av Herrljunga i Västergötland finns gott om odlingsmarker. Staden är dessutom känd för sitt bryggeri Herrljunga Cider som tillverkar bland annat glögg och cider. De erbjuder även omtyckta varianter av saft och källvatten.

En annan punkt som är viktig inom det svenska köket är inslaget av ”swedish fika”. Fika är en social institution som anses vara typisk svensk. En kopp kaffe med bakverk utgör en fika. Svenskarna är en av världens största kaffedrickare i relation till invånarantalet och antagligen är alla fikapauser en bidragande orsak. Den som vill testa på svensk matkultur bör absolut ta en paus med en kaffe och en kanelbulle.