Herrljunga

Herrljunga är ett litet samhälle i Västra Götaland och samhället i sig är inte speciellt berömt. I staden finns det ett antal riktigt bra restauranger och själva samhället är mycket pittoreskt men vad som gör detta samhälle så unikt är dess läge. Herrljunga är en knutpunkt för järnvägen och Herrljunga är lätt att nå både från Stockholm och Göteborg och i närheten av Herrljunga hittar du massvis av vacker natur.

Vad som gör Herrljunga så unikt är inte bara samhällets lättillgänglighet, det är också de många olika naturtyper du kan utforska från detta samhälle. Herrljunga ligger i utkanten av Västgötaslätten och från detta samhälle kan du ta dagsturer för att uppleva västkustens salta hav, Halle och Hunne berg och inte minst Kinnekulle. Det finns dock mycket vacker natur att uppleva inne i samhället med dess lummiga å och på promenadavstånd utanför byn.

Dagsturer från Herrljunga

herrljunga

En kort bilresa från Herrljunga ligger tvillingbergen, Halle och Hunne berg. Kungens jaktmark. Dessa berg är olika alla andra berg i Sverige. Landskapet i Västra Götaland är platt och ur detta platta landskap reser sig två platåberg högt upp. Uppe på dessa berg känns det mer som att vara i Norrland än i södra Sverige och viltrikedomen är enorm. Besöker du bergen vid rätt tidpunkt kommer du nästan garanterat att få se älg.

Ett annat berg du bör besöka om du befinner dig i Herrljunga är Kinnekulle, Svearikets vagga. Detta berg skiljer sig markant från Halle och Hunne bergs vildmark, här kommer du att finna ett kulturlandskap med böljande blomsterrika ängar, jättelika ekar, herrgårdar och uråldrig jordbruksmark. Här finner du gott om små jordbruk och stora herrgårdar, bokskogar och en magnifik utsikt över Vänern. Här finns också mängder av fornminnen, gravplatser och riktigt gamla kyrkor.

Från Herrljunga är det inte långt till Bohuslän. I Bohuslän kan du uppleva västerhavets kraft när det slår mot klipporna. Vill du se kala klippor med insprängda vackra strandängar med betande kor bör du besöka Ramsvikslandet mellan Smögen och Hunnebostrand. Bohuslän är dock inte bara kala klippor, vind och vågor. Har du tid bör du ge dig ut på en guidad båttur i skärgården. I Bohuslän hittar du också lummiga marina lövskogar.